Zapiekanka z jabłkami i ryżem
Dzisiaj zapraszam Was na pyszne jedzonko pod tytułem "Zapiekanka z jabłkami i ryżem".
Składniki:
- 25 dag ryżu
- 3 szklanki mleka
- 60 dag jabłek winnych
- 6 łyżek cukru
- cukier waniliowy
- masło do formy i na wierzch na jabłka
- sól
Wykonanie:
Zagotować mleko ze szklanką wody i szczyptą soli. Dodać ryż i gotować, aż wchłonie całe mleko, na małym ogniu. Ryż musi być miękki!
Jabłka umyć, przekroić na 4 części, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Owoce zasypać 3 łyżkami cukru i cukrem waniliowym.
Formę posmarować masłem. Na dno włożyć połowę ryżu, na nią połowę jabłek, potem resztę ryżu i na to pozostałą część jabłek.
Piec całość przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200⁰C. Podawać na ciepło, np. z bitą śmietaną. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz