Zapiekanka z jabłkami i ryżem

Dzisiaj zapraszam Was na pyszne jedzonko pod tytułem "Zapiekanka z jabłkami i ryżem". 



Składniki:
  • 25 dag ryżu
  • 3 szklanki mleka
  • 60 dag jabłek winnych
  • 6 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • masło do formy i na wierzch na jabłka
  • sól

Wykonanie:
Zagotować mleko ze szklanką wody i szczyptą soli. Dodać ryż i gotować, aż wchłonie całe mleko, na małym ogniu. Ryż musi być miękki!
Jabłka umyć, przekroić na 4 części, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Owoce zasypać 3 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. 
Formę posmarować masłem. Na dno włożyć połowę ryżu, na nią połowę jabłek, potem resztę ryżu i na to pozostałą część jabłek. 
Piec całość przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200⁰C. Podawać na ciepło, np. z bitą śmietaną. Smacznego!






Komentarze

instagram

Copyright © Karolcia Radzi