"Coffea" Arabica Excelso Kolumbia
Opis producenta:
Pierwsza kawa jaką testowałam była Arabica Excelso Kolumbia.
Kawa o najwyższej klasie eksportowej, wyjątkowo smaczna i delikatna. Daje napary o lekkim, karmelowym aromacie i delikatnym smaku. Doskonale nadaje się do zaparzania klasycznego espresso.
Kolumbia zajmuje obecnie drugie miejsce na świecie pod względem uprawy kaw. Są one podstawą gospodarki kraju, a rząd zaangażowany jest w jej promocję. Najlepsze gatunki uprawia się w Kordylierach. Kawa po zbiorach jest sortowana i przyporządkowywana do kategorii ze względu na wielkość ziarna.
Arabica Excelso to jedna z najbardziej lubianych kaw kolumbijskich. Dość delikatna, ale bogata, o pełnym, jedwabistym smaku i przyjemnym aromacie. Posiada zrównoważony, klasyczny bukiet bez dominujących nut, dzięki czemu dobrze nadaje się do mieszanek, zaś pita jako oddzielny gatunek świetnie smakuje zarówno jako espresso, jak i podstawa napojów kawowych. Dobrze sprawdza się jako kawa śniadaniowa, jednak ze względu na niezbyt wysoką kwasowość polecana jest do picia o każdej porze dnia.
Aby w pełni wydobyć bukiet kawy, zaparz ją w odpowiedni sposób. Najlepszy będzie ekspres ciśnieniowy, włoski zaparzasz lub tłoczek francuski. Możesz także zaparzyć kawę w tygielku, na sposób arabski. Pamiętaj, że idealna temperatura do zaparzania kawy to około 90-96 stopni – kawa zalana wrzątkiem traci aromat, jeśli więc chcesz się nią delektować, pozwól wodzie trochę przestygnąć.
Moja opinia:
Po wyjęciu kawy z pudełka od razu czuć przepiękny zapach. Cały dom pachnie kawką jak ją zmielimy w młynku przez długi czas. Ślicznie się zaparza, specyficzny smak, łagodna, smaczna. Bardzo aromatyczny zapach. Wcześniej nie miałam okazji wypróbowania takiej kawy. Jedna z najlepszych kaw jakie piłam. Warto spróbować. Polecam:)
Komentarze
Prześlij komentarz