Przepis: Kokosanka
Biszkopt na dużą blachę
Skład:
- 5 jajek
- 1 szkl. kartoflanki
- 2 łyżka mąki zwykłej(tortowej)
- 1 szkl. cukru
- 1 mały proszek(2 pełne łyżeczki).
Przygotowanie:
Ubić trzepaczką białka, z cukrem + szczypta soli, na sztywno, dodać żółtka, mąkę +proszek wszystko lekko wymieszać trzepaczką. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180-200 stopni C. Piec 30 minut.
Po upieczeniu przekładamy biszkopt krem. Biszkopt należy ubiec wcześniej.
Krem
Skład:
- 0,5 lit. mleka
- 3 łyżki cukru
- 1 budyń śmietankowy
- 2 łyżki mąki torowej.
Przygotowanie:
Mleko podzielić na dwie części. Jedną szklankę zagotować w drugiej rozmieszać budyń + mąkę + cukier. Wszystko wymieszać trzepaczką i wlać do gotującego się mleka (gotować jak budyń).
Po ostudzeniu utrzeć 1 kostkę masło albo 1/2 masła + 1/2 Kasi i stopniowo dodawać masę budyniową. W ten krem dodać ananasy z 1 puszki. Ananasy odcedzić i pokroić w drobną kostkę i przekroić na połowę i skropić sokiem z ananasów. Krem dzielimy na dwie części. Jedną część kładziemy na sączony biszkopt drugą połową przykrywamy i resztę kremu wysmarować na wierzch ciasta.
Posypka na ciasto
Skład:
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki cukru
- 1 szkl. kokosu.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki upiec na jasno złoty kolor w patelni. Ciepłą posypkę nałożyć na ciasto. Włożyć do woreczka foliowego i stawić do lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz