Chałwowiec

Składniki:
Ciasto:
Ciasto:
- 6 jajek
- szklanka cukru
- cukier waniliowy
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3 budynie czekoladowe (bez cukru)
Masa:
- 2 budynie waniliowe (bez cukru)
- 1 kostka masła
- 3 szklanki mleka
- 30 dkg chałwy waniliowej(firmy ODRA)
Ponadto na wierzch:
gorzka czekolada
Ciasto:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Miksując stopniowo dodajemy cukier wymieszany z cukrem waniliowym i żółtka. Mąkę, budynie i proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy do masy. Całość delikatnie mieszamy. Pieczemy w formie o wymiarach 35 x 20 cm. przez ok. 30 min. (w temp. 160°C). Ciasto po upieczeniu przekrajemy na dwa placki.
Masa:
Budynie gotujemy na mleku i studzimy. Masło ucieramy dodając po łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodajemy zmiksowaną chałwę.

Wykonanie:
Na jeden placek wykładamy połowę kremu, równomiernie rozprowadzamy. Przykrywamy drugim plackiem i na niego rozsmarowujemy pozostałą część kremu. Na wierzch ścieramy gorzką czekoladę. Przechowujemy w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz