Placki Ziemniaczane

Placki Ziemniaczane były dzisiaj na obiad. Kto z Was lubi? 


Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 3-4 łyżki mąki
- sól
- olej do smażenia
- 2 łyżki śmietany kwaśnej 18% @piatnicaosm 

1. Obrać ziemniaki, zetrzeć na tarce o małych oczkach bezpośrednio do miski. Zostawić utarte ziemniaki w misce bez mieszania na okres ok. 5 minut. 
2. Po tym czasie odlać zebrany sok. Dodać mąkę, śmietanę, jajka oraz odrobione soli. 
3. Rozgrzać patelnię, wlać olej słonecznikowy. Powstałą masę dokładnie wymieszać. Nakładać na gorącą patelnie po 1 pełnej łyżce i rozprowadzić, żeby powstały cienkie placki. Całość smażymy na średnim ogniu przez okres ok. 2-3 minuty. Co jakiś czas sprawdzamy, czy nasze placuszki już mają złoty kolor, przewracamy na drugą stronę i powtarzamy czynność smażenia. 
4. Gotowe placki zdejmuje z patelni, wykładamy na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. Placki ziemniaczane możemy podawać na słodko z cukrem. Najlepiej smakują gorące, gdyż są wtedy chrupiące. 

Komentarze

instagram

Copyright © Karolcia Radzi