Placki Ziemniaczane
Placki Ziemniaczane były dzisiaj na obiad. Kto z Was lubi?
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 3-4 łyżki mąki
- sól
- olej do smażenia
- 2 łyżki śmietany kwaśnej 18% @piatnicaosm
1. Obrać ziemniaki, zetrzeć na tarce o małych oczkach bezpośrednio do miski. Zostawić utarte ziemniaki w misce bez mieszania na okres ok. 5 minut.
2. Po tym czasie odlać zebrany sok. Dodać mąkę, śmietanę, jajka oraz odrobione soli.
3. Rozgrzać patelnię, wlać olej słonecznikowy. Powstałą masę dokładnie wymieszać. Nakładać na gorącą patelnie po 1 pełnej łyżce i rozprowadzić, żeby powstały cienkie placki. Całość smażymy na średnim ogniu przez okres ok. 2-3 minuty. Co jakiś czas sprawdzamy, czy nasze placuszki już mają złoty kolor, przewracamy na drugą stronę i powtarzamy czynność smażenia.
4. Gotowe placki zdejmuje z patelni, wykładamy na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. Placki ziemniaczane możemy podawać na słodko z cukrem. Najlepiej smakują gorące, gdyż są wtedy chrupiące.
Komentarze
Prześlij komentarz