Owoce w cieście


Składniki:
- 40 dag mąki pszennej
- 40 dag masła
- 5 łyżek wody
- 2 łyżki spirytusu
- szczypta soli
- 1 kg jabłek
- 3 łyżki dżemu truskawkowego
- cukier puder do posypania

30 dag mąki pszennej przesiewamy przez sitko, dodajemy wodę, sól i spirytus. Z całości razem wyrabiamy ciasto. Oddzielnie rozcieramy masło z 10 dag mąki pszennej. Powstałe ciasto rozwałkowujemy cienko, na środek kładziemy roztarte masło. Składamy wszystko razem, wałkujemy, odstawiamy całość do lodówki na 20 minut. Cztery razy ponawiamy naszą czynność. Ostatni raz chłodzimy ciasto przez godzinę. 
Po określonym okresie czasu wałkujemy całość, kroimy w kwadraty, na każdy kawałek kładziemy jabłko, na to troszkę dżemu truskawkowego, sklejamy dokładnie naroża. Ciasteczka pieczemy około 30 minut w temperaturze 250⁰C. Upieczone smakołyki posypujemy troszkę cukrem pudrem. 

Komentarze

instagram

Copyright © Karolcia Radzi