Tradycyjna sałatka jarzynowa

Składniki:

Wykonanie:

Ziemniaki, marchewka, seler i pietruszkę obrać i ugotować do miękkości. Ostudzić i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę. Ogórki wyjąć ze słoiki, osuszyć, obrać i pokroić w kostkę. Cebulkę obrać ze skórki i drobno pokroić. Groszek i kukurydze osączyć z zalewy. Wszystkie składniki razem połączyć, dodać majonez, sól i pieprz. Do dekoracji konserwowa papryka, ogórek marynowana, marchewka ugotowana i jajko. Podać z wędliną i różnymi rodzajami mięsa. Smacznego!



Za możliwość przetestowania dziękuje  


Komentarze

  1. Ja znam inną wersję tej sałatki, takiej, którą robi moja babcia i mama. Ja też "przeniosłam ją" do mojego domu. Nigdy nie dodajemy do niej ogórka ani papryki(nawet do dekoracji). Przez nie sałatka jest wodnista i szybciej się psuje. Bez nich postoi w lodówce dłużej, a poza tym nam taka wersja bardziej smakuje. 😉 Aha, no i nie dodajemy kukurydzy tylko groszek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja robie jeszcze inaczej. Dodaje zamiast cebuli biała czesc pora, paprykę czerwona surowa, ziemniak, czasem szczypiorek i obowiązkowo ogórek kiszony a także musztrde sarepska dla wydobycia smaku. I aby sałatka nie była taka mocno kaloryczna dodaje jogurt naturalny.

    OdpowiedzUsuń
  3. Oczywiście też kukurydzę i groszek konserwowy. Oczywiście reszta warzyw wymienionych we wpisie także gości w sałatce i jajka na twardo 😊czasem rzodkiewki, zielenina.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

instagram

Copyright © Karolcia Radzi